Anemonenstraat 23, 2431XB, Noorden
0172-409242

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen of patiënten met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. 

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkómen van rug- en bekkenpijn. 

Een verstoorde functie van de bekkenbodemspieren kan zich op veel manieren uiten. Denk aan:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • een niet te onderdrukken aandrang omte plassen of ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van de ontlasting
  • veel te vaak naar het toilet moeten.
  • pijnklachten in de onderbuik, in de bekkenbodemof bij het stuitje of schaambeen
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen.
  • seksuele problemen door nietgoed functionerende spieren.
  • langdurige lage rugklachten op basis vaninstabiliteit en/of coördinatieproblemen
  • bekkenpijn in de periode rond de zwangerschapen de bevalling

De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling. 

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt meestal plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie-arts, of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige). Ook de bekkenfysiotherapeut is per 1 januari 2006 direct toegankelijk.

De bekken-fysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren. Tevens geeft de bekkenfysiotherapeut pre- en postoperatief begeleiding rond operaties in de onderbuik, bijv. van de prostaat bij mannen en de baarmoeder bij vrouwen.

Contact

Adres: Anemonenstraat 23
Postcode: 2431 XB
Plaats: Noorden
Telefoonnummer: 0172-409242

Klik hier voor het contactformulier